Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Unofficial Blog by Pesetero

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-3 (4-4 παρ., 14-15 πεν.) : ΓΙ'ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΘΡΥΛΟΣ... ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΝ PESETERO


ΑΥΤΟΣ ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβηθεί ΤΙΠΟΤΑ και ΚΑΝΕΝΑΝ. Τι κι αν βρέθηκε απ΄το 8ο λεπτό πίσω στο σκορ με 2-0; Τι και αν δέχτηκε γκολ στο 90ο λεπτό του αγώνα, εκεί όπου οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα καταριόταν την τύχη της και θα τα παράταγε; Τι κι αν έμεινε μέσα σε ένα δίλεπτο με 9 παίκτες έχοντας μπροστά του ακόμα 15 λεπτά αγώνα; Τι και αν στη διαδικασία των πέναλτι - όπου όλοι είχαν προδιαγεγραμμένο το τέλος βαμμένο στα κιτρινόμαυρα - έλεγαν "δεν έχει εκτελεστές πέναλτι ο Ολυμπιακός, το πήρε η ΑΕΚ"; Αυτή η ομάδα απέδειξε σε όλους πολλά πράγματα. Και πάνω απ'όλα, απέδειξε οτι το προσωνύμιο "ΘΡΥΛΟΣ" κάθε άλλο, παρά τυχαίο είναι. Ο Ολυμπιακός λοιπόν στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας κατακτώντας το 4ο τρόπαιο του την τελευταία πενταετία, κάνοντας επίσης 4 νταμπλ τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 στο 8' και η εικόνα τους στο πρώτο ημίχρονο έδειχνε οτι όλα είχαν τελειώσει, αλλά με μια μαγική εμφάνιση στο 2ο ημίχρονο με μπροστάρη τον αφιονισμένο Ματ Ντάρμπισαϊρ (που έβαλε 2 γκολ και έχασε άλλες τρείς σπουδαίες ευκαιρίες) ισοφάρισε δύο φορές τον αγώνα (2-2, 3-3). Στην παράταση προηγηθήκαμε με 3-4 χάρη στη γκολάρα του Λουτσιάνο Γκαλέτι απ'την εξαιρετική ασίστ του Τζόρτζεβιτς, αλλά η ΑΕΚ επωφελούμενη του αριθμητικού της πλεονεκτήματος ισοφάρισε με στραβοκλωτσιά του Σκόκο σε 4-4. Το ματς πήγε στα πέναλτι όπου η λέξη "ψυχοφθόρα" είναι πολύ μικρή για να περιγράψει το τι έγινε. Το τρόπαιο χάρισε τελικά ο Αντώνης Νικοπολίδης, που απέκρουσε το 33ο πέναλτι του αγώνα (Πελετιέρι) και σκόραρε ο ίδιος στο 34ο.

Ο αγώνας
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών και παρέταξε με 4-4-1-1 την "καλή" του εντεκάδα : Νικοπολίδης στα δοκάρια, Τοροσίδης - Ντομί στα άκρα της άμυνας, Πατσατζόγλου - Άντζας στο κέντρο της άμυνας, Γκαλέτι - Λέτο δεξιά και αριστερά στη μεσαία γραμμή, Γ. Παπαδόπουλος και Ντουντού σε ρόλο κεντρικών χαφ με τον Μπελούτσι μπροστά τους και τον Ντιόγο μοναδικό προωθημένο. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέλεξε το 4-4-2 και τους Σάχα, Γεωργέα, Ζεράλντο Άλβες, Κυργιάκο, Μαϊστόροβιτς, Σκόκο, Μαντούκα, Ενσαλίβα, Καφέ, Τζεμπούρ και Μπλάνκο.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε φουριόζα το ματς με τον Μπλάνκο να χάνει το κοντρόλ την τελευταία στιγμή στο 2ο λεπτό. Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε το χειρότερο ξεκίνημα που θα μπορούσε στον αγώνα καθώς πριν καλά καλά συμπληρωθεί το 4ο λεπτό, η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ : Ο Τζιμπούρ σε θέση έξω αριστερά "πάτησε" περιοχή, έβγαλε μια ωραία σέντρα με το αριστερό στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακό, όπου ο Μπλάνκο (από καθαρή θέση οφσάϊντ) έγραψε το 1-0 με καρφωτή κεφαλιά. Σαν να μην έφτανε αυτό όμως, στο 8ο λεπτό έγινε και το 2-0 για την ΑΕΚ : Με τον Ντουντού να χαζεύει το φεγγάρι και τον Πατσατζόγλου να σκέφτεται την ώρα και τη στιγμή που θα ξανασμίξει με τον έρωτα του, ο Παντελής Φραπές πέρασε μια κάθετη μπαλιά στον Μπλάνκο. Ο Αργεντινός μπήκε στην περιοχή και έπιασε το δυνατό σουτ, η μπάλα πήγε πάνω στον Νικοπολίδη αλλά χτύπησε στο γόνατο του και πέρασε κάτω απ'τα πόδια του για να γίνει έτσι το ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-0!

Ο Μπάγεβιτς έδωσε - κατά την προσφιλή του συνήθεια - εντολή για "όλοι πίσω" και το 4-4-2 έγινε... 8-1-1. Ο Ολυμπιακός ανέλαβε πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά με το χώρο απ'τη μέση και κάτω "γεμάτο" απ'τους παίκτες της ΑΕΚ δε μπορούσε να βρεί τους χώρους για να αναπτυχθεί σωστά. Προσθέστε σε αυτά και την παντελή απουσία των Ντουντού - Πατσατζόγλου απ'όλες τις μονομαχίες του κέντρου και έχετε πλήρη εικόνα. Ο Ολυμπιακός πάντως έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία στο 11ο λεπτό, όταν έπειτα από έξυπνη εκτέλεση κόρνερ από τον Λέτο, η μπάλα πήγε στο ύψος του πέναλτι εκεί που βγήκε πρώτος ο Ντιόγο, αλλά χωρίς καμμία πίεση έβαλε άσχημα το σώμα του και το σουτ που έκανε έφτασε στον... ηλεκτρικό.

Ο Ολυμπιακός ανέλαβε την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά προσπαθούσε να επιτεθεί άναρχα. Πολλές βαθιές μπαλιές και πολλές σέντρες που συνήθως γίνονταν εύκολη λεία για τους Μαϊστόροβιτς - Κυργιάκο. Το ημίχρονο έκλεισε με μια καλή στιγμή για τον Ολυμπιακό, όταν στο 38ο λεπτό ο Λέτο με ένα "μαγικό" χάζεψε τον Γεωργέα, έφερε τη μπάλα στο αριστερό του πόδι και σούταρε δυνατά στο κέντρο της εστίας, με τον Σάχα να αιφνιδιάζεται αλλά να απομακρύνει τελικά, πέφτοντας, με τα πόδια.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με αλλαγή για τον Ολυμπιακό, αφού ο Βαλβέρδε άλλαξε το σύστημα του σε 4-4-2 τοποθετώντας τον Ματ Ντάρμπισαϊρ δίπλα στον Ντιόγο, με τον Μπελούτσι να οπισθοχωρεί δίπλα στον Ντουντού παίρνοντας τη θέση του Πατσατζόγλου που αποχώρησε. Ο Άγγλος με το που μπήκε έστειλε μήνυμα προς όλους για να του ανανεωθεί το συμβόλαιο : Ο Λέτο εκτέλεσε κόρνερ, η μπάλα έφτασε στον Ντομί στα αριστερά που επιχείρησε τη σέντρα. Η σέντρα του Γάλλου έφτασε στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ, εκεί που ο Ματ Ντάρμπισαϊρ με κεφαλιά νίκησε τον Σάχα και μείωσε για τον Ολυμπιακό σε 2-1 ξεσηκώνοντας τους οπαδούς του στις εξέδρες του ΟΑΚΑ.

Με άλλον αέρα ο Ολυμπιακός πλέον, πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και επέβαλλε τον δικό του ρυθμό. Στο 55' ο Αντώνης Νικοπολίδης με μια ανεπίτρεπτη για την κλάση του "γκέλα" έχασε τη μπάλα μέσα απ'τα χέρια του έπειτα από φάουλ-γιόμα του Σκόκο, με τη μπάλα να φεύγει ευτυχώς κόρνερ. Ο Ολυμπιακός βγήκε και πάλι μπροστά και στο 59ο λεπτό έπειτα από αναμπουμπούλα στα καρέ της ΑΕΚ, η μπάλα έφτασε έξω απ'την περιοχή εκεί που εκινείτο ο Φερνάντο Μπελούτσι, που έπιασε το σουτ με το αριστερό αλλά ο Σάχα έπεσε και μπλόκαρε τη μπάλα.

Ο Μπάγεβιτς στον πάγκο της ΑΕΚ έδειχνε να μην ξέρει τι να κάνει και τα χειρότερα ήρθαν στο 61', όταν ο Σωτήρης Κυργιάκος έκανε νόημα στον πάγκο οτι δεν μπορεί να συνεχίσει. Στη θέση του πέρασε ο Γιώργος Αλεξόπουλος, ενώ την ίδια στιγμή ο Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε την δεύτερη αλλαγή του, περνώντας τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στη θέση του Σεμπαστιάν Λέτο που έδειξε να έχει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού. Αμέσως μετά (64') ο Ολυμπιακός έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία : Ο Ντιόγο "τσίμπησε" τη μπάλα απ'τον Αλεξόπουλο και πέρασε σε θέση έξω δεξιά στο ύψος της περιοχής, έβγαλε μια ωραία μπαλιά προς τον Ντάρμπισαϊρ με τον Άγγλο να πλασάρει στην κίνηση αλλά τη μπάλα να περνάει λίγο πάνω απ'τα δοκάρια του Σάχα.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει την ΑΕΚ. Ο Μπάγεβιτς άλλαξε το σύστημα του σε 4-2-3-1 και έβαλε στον αγώνα τον Αγκουστίν Πελετιέρι για να ελέγξει το παιχνίδι στη μεσαία γραμμή. Με το που άλλαξε το σύστημα όμως, ήρθε και η ισοφάριση για τον Ολυμπιακό : Στο 70ο λεπτό ο Φερνάντο Μπελούτσι εκτέλεσε ένα φαουλ στη μικρή περιοχή της ΑΕΚ, με τον Σάχα να βγαίνει και να απομακρύνει άσχημα με γροθιές. Η μπάλα μετά από επαναφορά έπεσε στη μικρή περιοχή με τον Μαϊστόροβιτς να προσπαθεί να διώξει αλλά τον Ντουντού να βάζει την κόντρα και να ισοφαρίζει μέσα σε αποθέωση σε 2-2.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να παίζει τη γάτα με το ποντίκι με την ΑΕΚ. Στο 73' έχασε άλλη μια πολύ καλή ευκαιρία, όταν ο Ματ Ντάρμπισαϊρ πήρε την πάσα απ'τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και έπιασε ένα δυνατό σουτ, αναγκάζοντας τον Σεμπαστιάν Σάχα να πέσει και να σώσει την εστία του. Στο 84ο λεπτό ο Τζόρτζεβιτς με εκτέλεση φάουλ από πολύ μακριά άγγιξε το γκολ, αλλά ο Σάχα έπεσε σωτήρια στην αριστερή του γωνία και αποσόβησε το βέβαιο γκολ. Αμέσως μετά, ο Γκαλέτι έκανε μια ωραία σέντρα από δεξιά, ο εξαιρετικός Ντάρμπισαϊρ χώθηκε στην περιοχή και πήρε την κεφαλιά απ'τον κατά πολύ ψηλότερο του Μαϊστόροβιτς, αλλά η μπάλα και πάλι πέρασε ελάχιστα άουτ.

Αυτό που έγινε στο 90ο λεπτό ήταν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Στη μοναδική επίσκεψη της ΑΕΚ προς την περιοχή του Ολυμπιακού στο 2ο ημίχρονο, ο Νάτσο Σκόκο βρήκε χώρο μπροστά του και προχώρησε. Επωφελήθηκε απ'το κακό μαρκάρισμα του Άντζα, μπήκε στην περιοχή, ελίχθηκε και με ωραίο πλασέ έδωσε το προβάδισμα με 3-2 στην ΑΕΚ, μόλις στην 3η προσπάθεια της ΑΕΚ προς την εστία του Νικοπολίδη! Την ίδια ώρα ο Σωτήρης Κυργιάκος που είχε αποχωρήσει απ'τον αγώνα, άρχισε να χειρονομεί και να τσαμπουκαλεύεται - εκ του ασφαλούς πάντα - με αποτέλεσμα ο Τάσος Κάκος να του δείξει την 2η κίτρινη κάρτα και να τον στείλει στα αποδυτήρια.

Με το που ξαναξεκίνησε ο αγώνας όμως, έγινε το απίστευτο : Ο Βασίλης Τοροσίδης γέμισε βαθιά τη μπάλα προς την περιοχή της ΑΕΚ. Ο Ντιόγο σηκώθηκε στο ημικύκλιο της περιοχής και πήρε την κεφαλιά. Η μπάλα πήγε σε ένα σημείο όπου πετάχτηκε ο ήρωας της βραδιάς, Ματ Ντάρμπισαϊρ ο οποίος με κεφαλιά "κρέμασε" τον Σάχα και ισοφάρισε σε 3-3, ξεσηκώνοντας τους οπαδούς μας και αφήνοντας τους παίκτες του Μπάγεβιτς "τέζα". Ο αγώνας έληξε και η τύχη του θα κρινόταν στην παράταση...

Η ΑΕΚ προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό με το ξεκίνημα της παράτασης, με τον Εντίνιο να επιχειρεί σουτ από δύσκολη γωνία με τη μπάλα να πηγαίνει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Νικοπολίδη. Και κάπου εκεί άρχισαν τα... βουντού : Ο Ματ Ντάρμπισαϊρ που είχε χτυπήσει νωρίτερα δεν αισθανόταν καλά (είχε ζαλάδες) και ζήτησε να αντικατασταθεί. Τη θέση του πήρε ο Όσκαρ στο 97'. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και σε μια μαγική φάση στο 102' ο Γκαλέτι μπήκε απο διαγώνια δεξιά στην περιοχή, έκανε ένα ωραίο συρτό σουτ και έστειλε τη μπάλα στην δεξιά γωνία του Σάχα, γράφοντας το ΑΕΚ - Ολυμπιακός 3-4!

Όμως... ο Γκαλέτι άρχισε να πανηγυρίζει έξαλλα, έβγαλε τη φανέλα του και άρχισε να την ανεμίζει. Ο Βαλβέρδε στον πάγκο τραβούσε τα μαλλιά του, γιατί ο Αργεντινός είχε "φάει" κίτρινη κάρτα στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Όντως, ο Κάκος έδειξε την 2η κίτρινη κάρτα στον Γκαλέτι που αποβλήθηκε, αφήνοντας βλακωδώς τον Ολυμπιακό με 10 παίκτες. Σαν να μην έφτανε αυτό, δύο λεπτά αργότερα (105') ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έκανε φάουλ στον Παντελή Καφέ που έφευγε στην αντεπίθεση, με αποτέλεσμα να δεί κι αυτός την 2η κίτρινη κάρτα και να αφήσει τον Ολυμπιακό με 9 παίκτες!

Η ΑΕΚ κατόρθωσε να ισοφαρίσει με το ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου της παράτασης : Ο Αλεξόπουλος έβγαλε μια βαθιά μπαλιά προς τον Σκόκο αριστερά στην περιοχή του Ολυμπιακού. Ο Σκόκο επιχείρησε να γυρίσει την μπάλα προς τους Εντίνιο - Μπλάνκο, αλλά βρήκε άγαρμπα τη μπάλα με το... κορδόνι, αυτή πήρε πορεία προς το τέρμα και κατέληξε στον ουρανό των διχτύων του Νικοπολίδη για να διαμορφώσει έτσι το 4-4, που έμελλε να είναι το τελικό σκορ και της παράτασης, αφού η ΑΕΚ δεν κατόρθωσε να απειλήσει τον Ολυμπιακό στη συνέχεια. Στη διαδικασία των πέναλτι έσπασαν καρδιές, καθώς οι παίκτες εκτελούσαν... εκτελούσαν... και η διαδικασία δεν έλεγε να τελειώσει. Στην πορεία της διαδικασίας αστόχησαν οι Μαϊστόροβιτς, Τζόρτζεβιτς, Γεωργέας και Άντζας με τον Αντώνη Νικοπολίδη να παίρνει την εκδίκηση του για την μέτρια απόδοση του και τα 4 γκολ που δέχθηκε, αφού έκρινε τον τελικό : Απέκρουσε το τελευταίο πέναλτι από πλευράς ΑΕΚ (Πελετιέρι) και ευστόχησε ο ίδιος στο αμέσως επόμενο, δίνοντας τον τίτλο στον Ολυμπιακό και χαρίζοντας του το 4ο νταμπλ την τελευταία πενταετία.


Η σειρά των πέναλτι
Καφές : 1-0
Όσκαρ : 1-1
Μπλάνκο : 2-1
Ντουντού : 2-2
Σκόκο : 3-2
Ντιόγο : 3-3
Εντίνιο : 4-3
Ντομί : 4-4
Μαϊστόροβιτς : Δοκάρι (4-4)
Τζόρτζεβιτς : Απέκρουσε ο Σάχα (4-4)
Ενσαλίβα : 5-4
Τοροσίδης : 5-5
Σάχα : 6-5
Μπελούτσι : 6-6
Πελετιέρι : 7-6
Νικοπολίδης : 7-7
Γεωργέας : Απέκρουσε ο Νικοπολίδης (7-7)
Άντζας : Απέκρουσε ο Σάχα (7-7)
Καφές : 8-7
Όσκαρ : 8-8
Μπλάνκο : 9-8
Ντουντού : 9-9
Σκόκο : 10-9
Ντιόγο : 10-10
Εντίνιο : 11-10
Ντομί : 11-11
Μαϊστόροβιτς : 12-11
Τζόρτζεβιτς : 12-12
Ενσαλίβα : 13-12
Τοροσίδης : 13-13
Σάχα : 14-13
Μπελούτσι : 14-14
Πελετιέρι : Απέκρουσε ο Νικοπολίδης (14-14)
Νικοπολίδης : 14-15, κυπελλούχος ο Ολυμπιακός


Κριτική
Νικοπολίδης : Δεν ήταν στην καλή του βραδιά. 5 φορές απειλήθηκε η εστία του, τις 4 μάζεψε την μπάλα απ'τα δίχτυα και στην 5η έχασε τη μπάλα μέσα απ'τα χέρια του χωρίς ευτυχώς να στοιχίσει. Πήρε όμως την εκδίκηση του και έγινε εκ των πρωταγωνιστών του Ολυμπιακού, αφού με δική του απόκρουση και εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στη συνέχεια χάρισε το κύπελλο στον Ολυμπιακό. 6

Τοροσίδης : Αφού πέρασε ένα διάστημα παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος, έδειξε και πάλι οτι πλησιάζει τα standards του παλιού καλού Τοροσίδη της πρώτης του σεζόν στην ομάδα. Πολύ καλό παιχνίδι απο δεξιά και σε κάποιες στιγμές έκρυβαν τη μπάλα με τον Γκαλέτι. Δεν ξέρω τι λέει η θεία του, Ρένα Μανιού για το πόσο άρρωστος ΑΕΚτζής ήταν, αλλά αυτό το παιδί χαίρεται με την ψυχή του να φοράει την τιμημένη ερυθρόλευκη. Βρίσκει τον καλό του εαυτό και πάλι : Μπράβο Βασίλη. 7

Α. Παπαδόπουλος : Φανερά επηρεασμένος απ'τον πρόσφατο τραυματισμό του, έδειξε να μην πατάει καλά στα πόδια του. Έχασε τον Μπλάνκο στην φάση του πρώτου γκολ, χάθηκε στη φάση του 2ου αλλά από εκεί και πέρα ήταν αξιόπιστος. Ανίκητος στον αέρα, δεν δίστασε να "την πεί" στο Σωτηράκη τον Κυργιάκο όταν άρχισε τις ψευτομαγκιές. 6

Άντζας : Τραγική εμφάνιση του Άντζα στην τελευταία του ποδοσφαιρική εμφάνιση, αφού δήλωσε οτι εν τέλει σταματάει το ποδόσφαιρο. Ήταν μέσα στα τρία απ'τα τέσσερα γκολ της ΑΕΚ και φάνηκε μόνο ένα δεκάλεπτο στο τέλος όπου βοήθησε απόντος του Αβραάμ Παπαδόπουλου στην αμυντική λειτουργία. Θα περίμενε κανείς καλύτερη εμφάνιση στο "αντίο" του. 2

Ντομί : Παναγία βόηθα στο πρώτο ημίχρονο, κάπως καλύτερος στο 2ο ημίχρονο. Είχε πάντως στο παλμαρέ του την εξαιρετική ασιστ στον Ντάρμπισαϊρ στη φάση του 2-1. 5

Γκαλέτι : Δεν βρήκε χώρους από δεξιά στο πρώτο ημίχρονο, όταν όμως ο Μπάγεβιτς οπισθοχώρησε την ομάδα του και άρχισε να ανεβαίνει και ο Τοροσίδης, άρχισε το γλέντι. Πέρασε πολλές μπαλιές, ωραίες σέντρες, πέτυχε ένα έξοχο γκολ αλλά λίγο έλειψε να κρεμάσει την ομάδα του λόγω της ηλίθιας 2ης κίτρινης κάρτας που δέχθηκε. 6
Πατσατζόγλου : Ένα πράγμα με τρομάζει μόνο : Μην τυχόν και είδαν οι παράγοντες της Ομόνοιας την απόδοση του και πουν στο τέλος "σιγά μη δώσουμε ένα σκασμό λεφτά για την... πατατούκα". Αλήθεια, αναρωτιέται ακόμα γιατί τον βρίζει ο κόσμος; Ακόμα και μετά τη χθεσινή του... παράσταση; -1

Ντουντού : Άφαντος στο πρώτο ημίχρονο, μεταμορφωμένος πραγματικά στο 2ο. Μεγάλη δουλειά στο κέντρο και σημαντικό το γκολ που πέτυχε - και πανηγύρισε με την ψυχή του. Ψυχρός εκτελεστής και στα πέναλτι. 8

Λέτο : Ο μόνος που πάλεψε στο πρώτο ημίχρονο από έναν κακό Ολυμπιακό. Στο δεύτερο ημίχρονο "έπεσε", γιατί έδειχνε να αντιμετωπίζει και ένα πρόβλημα τραυματισμού. Έχει διχάσει πάντως τον κόσμο σχετικά με το αν πρέπει να μείνει ή να φύγει. 6

Μπελούτσι : Ήταν κακός ο "Μπελού" σήμερα. Φανερά επηρεασμένος απ'την απουσία του λόγω τραυματισμού, είχε ελάχιστες καλές στιγμές. Βελτιώθηκε στο 2ο ημίχρονο χωρίς τον Πατσατζόγλου δίπλα του, αλλά και πάλι παρέμεινε σε ρηχά νερά. Ήταν πάντως ψύχραιμος στις δύο εκτελέσεις πέναλτι που ανέλαβε. 5

Ντιόγο : Κουρασμένος, ξε-κουρασμένος, έδωσε πολλές μάχες, πάλεψε ανάμεσα στους Κυργιάκο - Μαϊστόροβιτς και απέδειξε για άλλη μια φορά οτι ο Κυργιάκος είναι "αλάνι" στο μιλητό. Γιατί όταν μάζεψε την αγκωνιά του στο πρώτο ημίχρονο, τον Βραζιλιάνο δε τον πλησίασε ξανά. Κατάθεση ψυχής απ'τον Ντιόγο που επιτέλους μπορεί να ξεκουραστεί μετά από μια εξαντλητική σεζόν. 6

Ντάρμπισαϊρ : Τι να πεί κανείς; Απλά ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ RESPECT. Ο τυπάκος μπήκε στο 46', μείωσε το σκορ με το που μπήκε, ισοφάρισε έναν τελικό που έδειχνε χαμένος ενώ είχε και 3 πολύ καλές ευκαιρίες να βάλει κι άλλα γκολ. Δίκαια MVP του αγώνα και θα πρέπει να παραμείνει στην ομάδα. Όταν παίρνεις παίκτη για ένα τρίμηνο που προλαβαίνει να σου βάλει 8 γκολάκια, τι άλλο περιμένεις για να τον υπογράψεις; Το θέμα είναι αν ψήνεται και η ομάδα του... 9

Τζόρτζεβιτς : Δεν έκλεισε την καριέρα του όπως θα το ήθελε "καθαρίζοντας" τον τελικό, αν και η θεά τύχη του έδωσε την ευκαιρία. Ο καράφλας απέναντι στον "καλό" του Γεωργέα, έκανε ένα καλό παιχνίδι, ενώ ήταν πολύτιμος στην παράταση κρατώντας τη μπάλα. Συν τοις άλλοις, πιστώνεται την εξαιρετική ασιστ στον Γκαλέτι στη φάση του 3-4. Μεγάλε Τζόλε, σε ευχαριστούμε. 7

Όσκαρ : Μπήκε ως αναγκαστική αλλαγή στη θέση του τραυματία Ντάρμπισαϊρ, ενώ λίγο αργότερα η ομάδα του έμεινε με 9 παίκτες. Βοήθησε όμως σημαντικά στο κράτημα της μπάλας με την καλή τεχνική του, ενώ ήταν και "κρύο αίμα" στη διαδικασία των πέναλτι, αφού εκτέλεσε τον Σάχα 2 φορές με χαρακτηριστική ευκολία. 7


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Συνέβησαν πολλά. Ήταν ένα παιχνίδι ωραίο για όλους και ειδικά για το κοινό. Θα μείνει στη μνήμη αρξκετών αυτός ο αγώνας, ο τρόπος που ήρθε το τελικό αποτέλεσμα και η ειδικά διαδικασία των πέναλτι. Έτυχε να πάρουμε τη νίκη στα πέναλτι. Θα μπορούσε και η ΑΕΚ να πάρει τον τίτλο. Ήταν θέμα τύχης. Παίζει ρόλο ο αντίπαλος. Κάθε παιχνίδι έχει τις ιδιαιτερότητές του. Σήμερα στο 8ο επτό χάναμε 2-0, άρα έπρεπε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τα δεδομένα. Οι παίκτες προσπάθησαν να οργανωθούν. Ήξεραν ότι υπάρχει κούραση, αλλά έπρεπε ο Ντιόγο να τραβήξει το παιχνίδι μπροστά, κάτι που έγινε σωστά. Είχαμε την τύχη να βάλουμε αμέσως γκολ, όταν ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της παράτασης. Την τύχη που είχε η ΑΕΚ στην αρχή, είχαμε και εμείς στο δεύτερο ημίχρονο, που πετύχαμε τέρμα με τον Ντάρμπισαϊρ. Έχω ξαναζήσει τέτοιο παιχνίδι με την Εσπανιόλ και τελικά έχασα στα πέναλτι! Τότε ήταν χειρότερα τα πράγματα. Φυσικά παίζει ρόλο η απόδοση του Νικοπολίδη, όμως το σημαντικό είναι πως δείξαμε δύναμη, για να γυρίσουμε το ματς. Για το θέμα της παραμονής μου θα δούμε με την ομάδα τι θα γίνει. Υπάρχει συνάντηση και θα αποφασιστούν πράγματα. Μου φαίνεται απίστευτο μετά από ένα τέτοιο ματς να συζητάμε για το συμβόλαιό μου. Αργά ή γρήγορα θα μάθουμε τι θα γίνει".

Ντούσαν Mπάγεβιτς : "Είχαμε παλιά ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό που έμοιαζε λίγο με αυτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι το σημερινό είναι από τα σπάνια. Δε θυμάμαι αν έχουμε δει τελευταία ένα παιχνίδι που ήταν θρίλερ. Και στο τέλος ήρθε η ρουλέτα των πέναλτι. Ή το χάνεις ή το κερδίζεις. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Είχαμε ένα ημίχρονο εμείς και ένα ο Ολυμπιακός. Στο πρωτο παίξαμε έτσι όπως θέλαμε, πετύχαμε δύο γκολ και μπορούσαμε να συνεχίσουμε όπως θέλαμε στο δεύτερο. Δυστυχώς ήμασταν απρόσεκτοι και δεχτήκαμε γκολ με τρόπους που δεν είχαμε πρόβλημα σε όλο το πρωτάθλημα, δηλαδή στο ψηλό παιχνίδι. Στη συνέχεια όταν πετύχαμε το τρίτο γκολ και είχε ένα λεπτό για να τελειώσει, εκεί κρίθηκαν όλα. Υπάρχει πίκρα, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Προσπαθήσαμε, δεν είχαμε καθαρό μυαλό. Το πρώτο γκολ που δεχτήκαμε με λάθος στην αρχή του δευτέρου μέρους μας δημιούργησε μέχρι το τέλος το άγχος και κάποιο φόβο. Η προσπάθεια θα μπορούσε να είναι πιο δυνατή μετά το 4-3, αλλά ήταν ρίσκο, ακόμα και όταν ο αντίπαλος έπαιζε με 9 παίκτες. Θα προσπαθήσουμε να μην έχουμε επιπτώσεις στα πλέι-οφ. Η πίκρα είναι πίκρα αλλά έχουμε υποχρέωση να πάμε όσο το δυνατόν πιο δυνατά στα πλέι-οφ."

Αντώνης Νικοπολίδης : "Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μεγάλη κούραση και μεγάλη πίεση για να φτάσω κι εγώ κι η ομάδα μου σε αυτό το μεγάλο ρεκόρ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε πέντε νταμπλ. Για μένα προσωπικά είναι κάτι για το οποίο έχω δώσει τα πάντα. Μες στο γήπεδο, μες στον αθλητικό... για να γευτώ αυτές τις στιγμές. Ήταν ένα τρελό παιχνίδι. Δεν συνηθίζονται τέτοια παιχνίδια. Όταν το κερδίζεις είναι ακόμη καλύτερα! Ξεκινήσαμε να χάνουμε δύο γκολ στο 8’. Δεχτήκαμε ένα πολύ ισχυρό χτύπημα. Μπήκαμε δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο, γυρίσαμε το ματς και το φέραμε στα ίσα. Φανήκαμε τυχεροί. Στην παράταση είχαμε το πάνω χέρι, μέχρι την αποβολή του Γκαλέτι και του Παπαδόπουλου. Αφού έπιασα το πέναλτι ήμουν πολύ σίγουρος. Το μόνο που σκέφτηκα ότι να το τελειώσω και να σουτάρω δυνατά στη γωνία. Για μένα είναι ένα νταμπλ αφιερωμένο σε πολλά παιδιά που σταματάνε όπως ο Ντάρκο ή ο Άντζας, αλλά είναι ένας τίτλος για τον Τζόλε. Ήθελα να το τελειώσει όταν είχε την ευκαιρία. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους μεγάλους παίκτες. Το αφιερώνω στον μεγάλο αρχηγό, σε έναν φίλο με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο δωμάτιο για πέντε χρόνια και με βοήθησε πολύ να προσαρμοστώ".

Ματ Ντάρμπισαϊρ : "Είμαστε μία φανταστική ομάδα. Είμαστε κυπελλούχοι, κάναμε το νταμπλ και είμαστε μία φανταστική ομάδα. Δεν είμαι μόνο εγώ. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ήρθα στον Ολυμπιακό και έζησα στιγμές σαν και αυτές".

Βασίλης Τοροσίδης : "Προσφέραμε πολύ ωραίο θέαμα, σε ένα χορταστικό ματς και ευτυχώς κατακτήσαμε το νταμπλ. Μετά από 120 λεπτά όλοι οι παίκτες ήμασταν κουρασμένοι και ευτυχώς βγήκαμε εμείς νικητές στη διαδικασία των πέναλτι. Αυτό το πράγμα μπορεί να το κάνει μόνο ο Ολυμπιακός".

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς : "Τέτοιος τελικός δεν έχει ξαναγίνει. Ευχαριστήθηκε ο κόσμος μπάλα, είχε τα παντα, στο τέλος χάρηκα. Χάρηκα που υπήρχε κόσμος και απο τις δύο πλευρές. Και εγώ και ο Άντζας που σταματαμε, χάσαμε πέναλτι, αλλά έτσι ειναι το ποδόσφαιρο".

Σεμπάστιαν Σάχα : "Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματα μου. Κάναμε τα πάντα να πάρουμε τη νίκη, αλλά στα πέναλτι ο Ολυμπιακός ήταν πιο τυχερός. Είναι πολύ δύσκολο να ηρεμήσω. Πρέπει από Δευτέρα να βάλουμε κάτω το κεφάλι και κοιτάξουμε τη συνέχεια και τα πλέι-οφ. Κάθε παίκτης κάνει τις προσωπικές του εκτιμήσεις μετά το αγώνα. Όλοι φεύγουμε λαβωμένοι μετά από μια τέτοια προσπάθεια, γιατί θέλαμε να δώσουμε αυτή τη χαρά στον κόσμο".


Επίλογος
Η χρονιά έκλεισε ιδανικά, η χρονιά έκλεισε όπως έπρεπε : Με τον Ολυμπιακό ΝΤΑΜΠΛΟΥΧΟ 2008-2009. Και το χειρότερο για τους αλλόθρησκους είναι πως δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ να επικαλεστούν : Ούτε διαιτητές, ούτε Γκαγκάτσηδες, ούτε τον κακό καιρό ούτε Θεϊκή παρέμβαση. Προηγήθηκαν με γκολ που αν έβαζε ο Ολυμπιακός θα μιλούσαν σήμερα για "κατάντια του ποδοσφαίρου", δεν έχουν - και δε μπορούν να έχουν ΚΑΝΕΝΑ παράπονο απ'τη διαιτησία του Κάκου. Τώρα, αφού δεν κατάφεραν να κερδίσουν έχοντας προβάδισμα 2 γκολ απ'το 8ο λεπτό και ανακτώντας το στο... 90', αφού εν τέλει δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε με το σκορ στο 4-4 και τον Ολυμπιακό να παίζει με 9, ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ; Ας κάτσουν λοιπόν για άλλη μια φορά στον άξονα τον Υ και ας το απολαύσουν...

Υ.Γ. 1 : Ένα μεγάλο "μπράβο" και στον πρωτομάστορα του θριάμβου, Ντούσαν Μπάγεβιτς. Προβάδισμα 2-0 στο ημίχρονο, μόνο αυτός θα μπορούσε να το χάσει. Παίζαμε με 9 στην παράταση και όλοι σκεφτόμασταν "τώρα θα γίνει το τσαφ, θα τους βάλουμε και το πέμπτο και θα γελάσει ο κάθε πικραμένος". Αλήθεια, υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει οτι αν ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που είχε προηγηθεί με 2-0 στο 8', το ματς δε θα σταμάταγε στο τάληρο;

Υ.Γ. 2 : Μεγάλος διασκεδαστής ο Ηλίας ο Ατματσίδης - Ατζαμίδης. Το σχόλιο του έβγαζε έναν αυθόρμητο κομπλεξισμό. Μέχρι και θέση για το τι πρέπει να γίνει με τον Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό πήρε. Ηλία, το ερώτημα είναι ένα : ΠΟΣΟ ΠΟΝΑΕΙ;

Υ.Γ. 3 : Αλλά και τα παλικάρια στη μετάδοση του Alpha, όλα τα λεφτά. Τέτοιους σπορτκάστερ θέλουν τα φαρμακεία, θα εξαντληθεί το στοκ σε κολλάρα.

Υ.Γ. 4 : Κυργιάκο; Τι έγινε "αλάνι"; ΠΑΛΙ ΤΕΖΑ; "Κυργιάκο, Κυργιάκο Σωτήρη, πάλι σου κάναμε τον κώλο σουρωτήρι". Μεγάλη κότα ο "μάγκας" ρε παιδιά. Πήγε να κάνει τσαμπουκάδες στον Ντιόγο και στον Αβραάμα και στον μεν Βραζιλιάνο δεν είπε κουβέντα, στον δε Αβραάμ κρυβόταν πίσω απ'τους συμπαίκτες του που - και καλά - τον συγκρατούσαν. Σωτηράκη, ΠΟΣΟ ΠΟΝΑΕΙ; Πάλι σε γλεντήσαμε ρε καλαμπούρι...

Υ.Γ. 5 : Λοιπόν αυτός που μου έκανε περισσότερη εντύπωση στη διαδικασία των πέναλτι ήταν ο Όσκαρ. Ψυχρός εκτελεστής το κάθαρμα, άπιαστες εκτελέσεις και οι δύο. Και ευχάριστες εκπλήξεις οι Ντουντού - Ντιόγο, που απέδειξαν οτι ο Ολυμπιακός έχει παίκτες να εκτελούν τα πέναλτι.

Υ.Γ. 6 : Εντάξει, αυτός που ήταν από άλλον πλανήτη ήταν ο Ματ Ντάρμπισαϊρ. Μεγάλε Ματ Νταρμπισάϊρ συγχώρεσε με για όποια απαξιωτικά σχόλια κατέθεσα κατά καιρούς, αξίζεις και με το παραπάνω να φοράς τη φανέλα του ΘΡΥΛΟΥ. Πρόεδρε, συζητήσεις ΑΜΕΣΑ με τη Μπλάκμπερν και ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ στο Εγγλεζάκι.

Υ.Γ. 7 : Και σε σένα, Ερνέστο, ελπίζω πλέον να μη σου κακοπέφτει ο Άγγλος. Ουκ ολίγες φορές "καθάρισε" για σένα απ'τον Ιανουάριο. Και πάντα ερχόμενος ως αλλαγή, έτσι;

Υ.Γ. 8 : Μιας και είπα Ερνέστο... Μεγάλο κοουτσάρισμα απ'το 2ο ημίχρονο και μετά από τον Βαλβέρδε που είχε την ψυχραιμία να αντιδράσει και του "βγήκαν" και οι τρείς αλλαγές του. Στο πρώτο ημίχρονο προδόθηκε απ'τις επιλογές Πατσατζόγλου και Ντομί (τραγικοί και οι δύο, με τον Γάλλο ευτυχώς να ανεβαίνει στο 2ο ημίχρονο) και την τρικυμία στο μυαλό του Βούλη που ήταν επιεικώς απαράδεκτος. Μ'αρέσει που λέγαμε οτι "φέτος δεν είχαμε Ζούλιο Σέζαρ"...

Υ.Γ. 9 : Ο Βαλβέρδε μετά την κατάκτηση του νταμπλ κέρδισε την ανανέωση του συμβολαίου του με το σπαθί του. Αφού και ο πρόεδρος απ'ότι λέγεται τον θέλει, αφού και ο ίδιος δήλωσε οτι θέλει να μείνει αλλά και οι παίκτες τον θέλουν, ας τα βρούν στο αυριανό τους ραντεβού να τελειώνει το θέμα.

Υ.Γ. 10 : Παικταράδες του Ολυμπιακού σας ευχαριστούμε. Καλή ξεκούραση, καλές διακοπές και σε κανένα μηνάκι να γυρίσετε όλοι γεροί για να τους ξαναπάρουμε τα σώβρακα και τη σεζόν 2009-2010.


5 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου