Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΡΥΛΕ! www.xaros7.gr


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΡΥΛΕ!
Τετάρτη, 10 Μάρτιος 2010 10:32


Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΑΣ!

1925

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι!

Σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα έκανε την εμφάνιση του το φαινόμενο που έδωσε την δική του σφραγίδα στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Αυτό δεν ήταν άλλο από την δημιουργία των αθλητικών σωματίων. Δημιουργήθηκαν αθλητικά σωματεία που εκπροσωπούσαν και εξέφραζαν νοοτροπίες και συμπεριφορές στην Ελληνική κοινωνία. Μαζί και με την έλευση που προκάλεσε το προσφυγικό κύμα και την σχετική ανασυγκρότηση με αρκετό πληθυσμό στις περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, το φαινόμενο που μόλις γεννιόταν, που ήταν η ίδρυση αθλητικών σωματείων έπαιρνε απίστευτες και «πανεθνικές» διαστάσεις!

Κορυφαίο παράδειγμα αθλητικού σωματείου που συγκέντρωνε αναμφισβήτητα όλα τα χαρακτηριστικά ενός σωματείου που αποτελούσε μέρος της κοινωνίας και αγαπήθηκε από εκατομμύρια κόσμου, ήταν ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ)

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μας ιδρύθηκε το 1925 και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην κοινωνία και την πολιτική και την αθλητική! Και αυτό γιατί από την γέννηση της αυτή η ομάδα συνδέθηκε με την προσπάθεια στην κοινωνική καταξίωση και από τον προσφυγικό κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στον Πειραιά, αλλά και στο γενικό σύνολο όλων των λαϊκών ανθρώπων που ζούσαν στις υπερήφανες φτωχογειτονιές και εργατογειτωνιές.

Αυτό ακριβώς ήταν και το χαρακτηριστικό που θα οδηγούσε τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ στην μακρόχρονη και ένδοξη ιστορία του. Το κύρος των κοινωνικών στρωμάτων του Πειραιά και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, τα συστατικά του που έρχονταν από την αστική τάξη και τα εργατικά λαϊκά στρώματα θα αποτελούσαν την ταυτότητα του μεγάλου αυτού συλλόγου!

Η ακριβείς γέννηση-δημιουργία του προήλθε στις 10 Μαρτίου 1925 προερχόμενη από την συγχώνευση του «Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς» και του «Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς». Με το ιδιαίτερο όνομα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ήταν δεδομένο ότι θα διέφερε από τα μέχρι τότε ονόματα αθλητικών σωματίων.

Το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ αποφασίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του συλλόγου και έτσι αποκτήθηκε ένα όνομα κοινώς αποδεκτό! Την εισήγηση την έκανε ο Νότης Καμπέρος αναλύοντας και περιγράφοντας ότι το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ήταν το κατάλληλο καθώς υποδήλωνε την δύναμη, την επικράτηση, το ολυμπιακό ιδεώδες και μια ιδιαίτερη αθλητική ισχύ!

Αρκετοί άνθρωποι ανέλαβαν πρωτοβουλίες στον σύλλογο όπως και επιχειρηματίες από το μεγάλο λιμάνι. Μπροστάρηδες και η οικογένεια των Ανδριανόποπουλων που είχαν ως στόχο την δημιουργία ενός αθλητικού σωματίου που θα αποτελούσε την κυριαρχία και γενικά στον αθλητισμό αλλά και στον Πειραιά. Έτσι και με την βοήθεια και άλλων παραγόντων από τον Πειραιά ξεκίνησαν την μεγάλη προσπάθεια!

Η οικογένεια των Ανδριανόπουλων αλλά και ο βιομήχανος Μιχάλης Μανούσκος, ο αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού Νότης Καμπέρος, ο διευθυντής του ταχυδρομείου Σταύρος Μαραγκουδάκης, ο έμπορος Νίκος Ανδρόνικος, ο αξιωματικός του στρατού Δημήτρης Σκλιάς, ο δικηγόρος Νίκος Ζαχαρίας και πολλοί άλλοι αποτελούσαν τους ιδρυτές και τα πρώτα μέλη του μεγάλου αυτού συλλόγου με το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ που μόλις είχε γεννηθεί!

Στο καταστατικό του συλλόγου περιγράφονταν και οι σκοποί του συλλόγου που ήταν η «ανάπτυξη της σωματικής αγωγής στην νεολαία και αναγέννηση της με φίλαθλο τρόπο» αλλά και η «δημιουργία πάσης φύσεως αθλητικών χώρων» η οργάνωση στην «Θαλάσσια αθλητική κίνηση» η «οργάνωση πάσης φύσεως αθλητικών αγώνων και γιορτών» και η «διάλεξη και η προφορική αλλά και μέσω εντύπων για την αθλητική ιδέα και τον τρόπο ανάπτυξης της και εξυπηρέτησης στην νεολαία»!

Μιλάμε για έναν σύλλογο που γεννήθηκε για να προβάλει και να διατηρεί σαν ταυτότητα του το αθλητικό ιδεώδες και το ήθος και σαν κοινωνικό σύνολο αλλά και σαν αθλητικό! Αυτήν την στιγμή ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μας αριθμεί εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο! Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό η καρδιά του ΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΟΜΕΝΟΥ χτυπάει δυνατά και υπερήφανα!

Και φέτος κλείνοντας τα 85 χρόνια του είμαστε όλοι περήφανοι που ασχοληθήκαμε και αγαπήσαμε κάτι πολύ ιερό τελικά και που δεν αποτελεί μόνο ένα αθλητικό σωματείο αλλά κάτι ακόμα παραπάνω!

Πάντα πιστοί κοντά στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ μας για να διατηρούμε και να αναπτύσσουμε χρόνο με το χρόνο και γενιές με γενιές αυτό το μεγαλείο που μας κάνει υπερήφανους και ευτυχισμένους!

Αυτήν την στιγμή ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μας στο ποδόσφαιρο αριθμεί:

37 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

24 ΚΥΠΕΛΛΑ

14 ΝΤΑΜΠΛ

4 SUPER CUP και

1 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ και φυσικά δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε ΠΟΤΕ!

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ σαν ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα διαπρέπει και πρωταγωνιστεί και σε άλλα αθλήματα πέραν του ποδοσφαίρου όπως είναι το «Μπάσκετ» το «Βόλεϊ» (Ανδρών-Γυναικών) το «Πόλο» (Ανδρών-Γυναικών) την «Κολύμβηση» την «Ιστιοπλοϊα» τον «Στίβο» την «Πάλη» την «Πυγμαχία» την «Κωπηλασία» την «Άρση βαρών» το «Χάντμπολ» και πολλά ακόμα μικρότερης εμβέλειας αθλήματα που έχουν χαρίσει πάνω από 300 τίτλους στο σύνολο τους στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!

Συνεχίζουμε δυνατά και υπερήφανα γιατί η αυτοκρατορία του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ δεν διατηρείται απλά.ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ! Και εμείς θα είμαστε παρών σε αυτήν την προσπάθεια!

Να τα χιλιάσουμε.!

ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!!!

5 σχόλια:

  1. kalimera...an kai panathinaikos... lew pws einai eksairetiki i douleia sou edw...tha itan xara mou na erixnes mia matia sto blog mou..an kai genikou endiaferontos...na sai kala...makdel82.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ante gia poutana tis europis olimpilage.ti thelate stin imitou eixe kinigi tou lagou kologauroi eistai lagoi tha sas gamame mia zoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. zela voulose to mi se steiloume na kaneis parea ston mixalaki...29-03-07
    ypomonh mixali mazi sou erxontai ki alloi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. gamw ton xristo sou arxidi pou vrizeis nekrous...psofa bastarde na katharisei o topos...gate 13 tso kai lo poutanes...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. XRONIA POLLA BAZELES!!!
    PAIANIA 29-03-07!!!
    ERXONTAI KAI ALLA LAGOI!!!!
    YPOMONH MIXALH MAZI SOU ERXONTAI KAI ALLOI!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή