Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Που εσάρωσες την Σάντος την ομάδα του Πελέ


"Τρέμουν στο άκουσμα σου, Ολυμπιακέ κι ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ", αναφέρει στοίχος του ύμνου μας και η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για τον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας. Θα γυρίσουμε 48 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου του 1961. Σαν σήμερα, λοιπόν, οι Πειραιώτες πέτυχαν έναν από τους μεγαλύτερους άθλους της ιστορίας τους. Επικράτησαν με 2-1 της μεγάλης Σάντος που στις τάξεις της είχε τον τεράστιο Πελέ, ο οποίος τότε είχε κατακτήσει το πρώτο του παγκόσμιο Κύπελλο. Η βραζιλιάνικη ομάδα έκανε περιοδεία στην Ευρώπη και έδινε φιλικά παιχνίδια. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και στην χώρα μας όταν και είχε παίξει πρώτα με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Η Σάντος δεν είχε χάσει κανένα παιχνίδι στην Ευρώπη, αλλά είχε φθάσει το τέλος της. Στις 4 Ιουλίου του 1961 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Ολυμπιακός βρίσκει απέναντι του την Σάντος. Το γήπεδο είναι κατάμεστο και μάλιστα τότε είχε προκαλέσει η τιμή του εισιτηρίου, το οποίο κόστιζε 35 δραχμές, ενώ η κανονική τιμή τότε ήταν στις 10 δραχμές. Παρόλα αυτά δεν έπεφτε καρφίτσα. Στο 9ο λεπτό ο Ποσειδών άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό και ακολούθησε πανδαιμόνιο. Στο 43' γίνεται πραγματικός χαμός με τον Τάσο Σουρούνη να κάνει το 2-0. Η Σάντος το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να μειώσει στο δεύτερο μέρος με αυτογκόλ του Στεφανάκου. Έτσι υποκλίθηκε και αυτή στο μεγαλείο του Ολυμπιακού και μαζί της και ο Πελέ.

Πως σταμάτησε ο Πολυχρονίου τον Πελέ

Τον τεράστιο Βραζιλιάνο παιχταρά είχε αναλάβει να μαρκάρει ο Κώστας Πολυχρονίου. Ο gavros.gr επικοινώνησε μαζί του και πραγματικά συγκινήθηκε όταν θυμήθηκε εκείνη την ημέρα. Για λίγα λεπτά σώπασε και στην συνέχεια μας εξήγησε γιατί αυτό το ματς είναι τόσο σημαντικό. Για να βάλουμε κάποια πράγματα στην θέση τους, διότι κάποιοι προσπαθούν να μηδενίσουν την τεράστια αυτή επιτυχία. "Το λεγόμενο ΠΟΚ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) τότε έφερνε πάντα μία μεγάλη ομάδα και έπαιζε μαζί της φιλικά. Ήταν σαν παιχνίδι τιμής για να αναδειχθεί η καλύτερη ομάδα. Είχαν μεγάλη σημασία τότε τα φιλικά, διότι δεν παίζαμε στην Ευρώπη, ενώ και το πρωτάθλημα δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικό. Έτσι ήρθε και η Σάντος στην Ελλάδα".

Στην συνέχεια ο Κώστας Πολυχρονίου μας εξηγεί πως πήρε την γενναία απόφαση να αναλάβει το μαρκάρισμα του Πελέ. "Τότε έβγαζε μάτια ο Πελέ δεν μπορούσες να τον αντιμετωπίσεις. Βλέπαμε, λοιπόν, με τον προπονητή μας τον Σιμονόφσκι τους αγώνες της Σάντος με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ και κατάλαβα πως μπορούσα να αντιμετωπίσω τον Πελέ. Του είπε τότε του προπονητή "άσε με να τον πιάσω", για να μου απαντήσει ότι "και τρεις δεν μπορούν να τον σταματήσουν". Τελικά όταν ξεκινούσε το παιχνίδι μας μου είπε "άντε Κώστα πάρε τον Πελέ", για να του απαντήσω "μόνο τον Πελέ όμως". Είχα παρατηρήσει, λοιπόν, ότι ο Πελέ δεν έπρεπε να σε παίξει πρόσωπο με πρόσωπο. Αν σε έφερνε μέτωπο δεν μπορούσες να τον εξουδετερώσεις, διότι είχε τρομερή τεχνική. Δεν τον άφησα, λοιπόν, ούτε λεπτό από κοντά μου. Όπου πήγαινε και εγώ ήμουν δίπλα του. Η αλήθεια είναι ότι είχε εκνευριστεί πολύ. Είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου γιατί και παλιότερα είχα αντιμετωπίσει μεγάλους παίκτες και τα είχα καταφέρει. Στο δεύτερο μέρος σε μία διεκδίκηση της μπάλας στον αέρα τον νίκησα και ο Πελέ έπεσε στο έδαφος. Έκανε ότι κούτσαινε και βγήκε από το παιχνίδι 20 λεπτά πριν τελειώσει", ήταν τα λόγια του Πολυχρονίου για το πώς εξουδετέρωσε τον Πελέ.

Ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού δεν ξεχνάει και όσα ακολούθησαν τον αγώνα. "Έγινε πραγματικός χαμός όταν έληξε το παιχνίδι. Ο κόσμος πανηγύριζε έξαλλα, ήταν μία τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό. Θέλω να πω επίσης ότι δεν χτύπησα ποτέ τον Πελέ. Γιατί βγήκαν τότε κάποιοι και έλεγαν ότι τον χτύπησα", επισήμανε ο Κώστας Πολυχρονίου.

Η 11άδα του Ολυμπιακού που έγραψε ιστορία.

Σάββας Θεοδωρίδης, Καμπόλης, Μίμης Στεφανάκος, Γιάγκος Σημαντήρης, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, (από 54ο Σπετσέρης), Γκαβέτσος, Θανάσης Μπέμπης (από το 2ο Τάσος Σουρούνης) Κώστας Παπαζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ποσειδών

Ο θρίαμβος επί της Σάντος όχι απλά μπήκε στον ύμνο του Ολυμπιακού, αλλά έγινε και τραγούδι από τον μεγάλο ρεμπέτη Σταύρο Παγιουμτζή.

Ολυμπιακέ μεγάλε, ολυμπιακέ τρανέ
που εσάρωσες τη Σάντος την ομάδα του Πελέ
που εσάρωσες τη Σάντος την ομάδα του Πελέ

Άσπρη κόκκινη φανέλα έχει δόξα και τιμή
με παγκόσμια φήμη ομάδες τις καθίζει στο σκαμνί
με παγκόσμια φήμη ομάδες τις καθίζει στο σκαμνί

Θα γραφτούν στην ιστορία τα παιδιά του Πειραιά
που δόξασαν την Ελλάδα όμορφα και Καθαρά
που δόξασαν την Ελλάδα όμορφα και καθαρά

Νέες δόξες σας προσμένουν με της δάφνης τα κλαριά
και στεφάνια να σας πλέξουν στα κεφάλια σας παιδιά
και στεφάνια να σας πλέξουν στα κεφάλια σας παιδιά

1 σχόλιο:

  1. gama tous th mana kai to spiti THRILE eisai o theos apton evro mexri kai thn krhth mono OLYMPIAKOS.TRIKALA-7

    ΑπάντησηΔιαγραφή