ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΑΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ ΠΟΑ-ΟΦΗ... ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ... ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ... ΜΑ Ο ΠΟΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ Α 'ΕΘΝΙΚΗ..... ΣΥΝΓΑΥΡΟΙ... ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ...
ΤΟ ΚΑΤΑΧΩΡΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟ SITE....
ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΥ SPORTDOG ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΗ. ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ, ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ Θ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ. ΓΚΕΡΑΡΝΤ: «ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ»! Οι εννέα βαθμοί που χωρίζουν τον ΟΦΗ από «τη γραμμή της ζωής» μοιάζει απέραντη. Μόνο με μαθηματικούς υπολογισμούς και «κόλπα» των αριθμών ο ΟΦΗ μπορεί να ελπίζει στη σωτηρία. Μετά από 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα «ύπατα αξιώματα» του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ομάδα που εκπροσωπεί μια πολύ μεγάλη, δημιουργική, ζωντανή περιοχή της Ελλάδας, ετοιμάζεται να κατέβει σε έναν χώρο που δεν της είναι καθόλου οικείος: στη Β΄ Εθνική!
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει κάποιος ότι οι τριγμοί για την κατάρρευση είχαν αρχίσει πολύ πριν. Πολλά δεδομένα είχαν προαναγγείλει αυτόν τον ποδοσφαιρικό «θάνατο».
O sportdog, προσπαθώντας να δώσει διάσταση στο γεγονός, και μαζί εξηγήσεις για την παρακμή της πολυσυζητημένης ομάδας, ετοίμασε (και θα συνεχίσει) ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ΟΦΗ. Για αρκετές μέρες από τώρα, θα παραθέτει στοιχεία και, ταυτόχρονα, γνώμες ανθρώπων που ξέρουν πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις.
Σύντομο ιστορικό
Η ομάδα της Κρήτης, η οποία ιδρύθηκε το 1925, για περίπου τριάντα χρόνια περιοριζόταν στο τοπικό Πρωτάθλημα της A’ Κατηγορίας Hρακλείου (EΠΣH), καθώς δεν είχε κατορθώσει να προκριθεί στην τελική φάση των προκρικατικών που θα της επέτρεπαν να διεκδικήσει την συμμετοχή της στο Eθνικό Πρωτάθλημα. Τη σεζόν 1955-56, τοποθετήθηκε στη Β’ Εθνική, ενώ το 1969 έφτασε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία. Υποβιβάστηκε δύο χρόνια αργότερα, όμως το 1976 επανήλθε στην Α’ Εθνική με προπονητή τον Θανάση Ζαφειρόπουλο. Από τη χρονιά αυτή ο OΦH αγωνίζεται ανελλιπώς στην A’ Εθνική. Καθιερώθηκε αμέσως και το 1985 ήρθε η πρώτη διάκριση, καθώς με τον Έγκε Γκέραρντ στην τεχνική της ηγεσία, η ομάδα του Ηρακλείου τερμάτισε στη δεύτερη θέση και εξασφάλισε τη συμμετοχή της για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και συγκεκριμένα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μετά από δύο χρόνια οι Κρητικοί έφτασαν στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας τους κατακτώντας το Κύπελλο κερδίζοντας - στα πέναλτι - τον τελικό με τον Ηρακλή. Ο ΟΦΗ εξασφάλισε για τελευταία φορά την έξοδο στην Ευρώπη το 2000, οπότε και τερμάτισε τέταρτος στο Πρωτάθλημα και βγήκε ξανά στο ΟΥΕΦΑ.
Οι σχέσεις με τον Παναθηναϊκό
Φυσικά, το θέμα που έχει απασχολήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο τους φίλους του ΟΦΗ ήταν αυτό που αφορά τις περιβόητες σχέσεις της ομάδας με τον Παναθηναϊκό. Το 1979 οι τότε διοικούντες, με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Δουλουφάκη ζήτησαν τη βοήθεια της οικογένειας Βαρδινογιάννη, για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κατηγορίας και αυτό αποτέλεσε την πηγή του κακού. Βέβαια, ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης, που ανέλαβε τα… ηνία, επένδυσε στην ομάδα, τη στήριξε, την απογείωσε, την έβγαλε στην Ευρώπη.
Ο Θόδωρος - οπαδός…
Επιπροσθέτως, υπήρξε και ο θεμελιωτής του προπονητικού κέντρου που σήμερα φέρει το όνομά του. Ο Βαρδινογιάννης αγάπησε πραγματικά τον ΟΦΗ και συχνά ταξίδευε από την Αθήνα στο Ηράκλειο για να παρακολουθήσει τα παιχνίδια από τη θύρα των φανατικών οπαδών.
Ακόμη και τότε, όμως, οι… μουρμούρες δεν έλειπαν. Είχαν γίνει και τότε συλλαλητήρια αλλά η παρουσία του ηγέτη Βαρδινογιάννη και του απόλυτα επιτυχημένου Γκέραρντ στον πάγκο (για 15 χρόνια!), «έσβησε» - ως ένα σημείο τουλάχιστον - τις φωνές αυτές.
Το γκολ του Κουτσουπιά
Ωστόσο, τα αποτελέσματα των παιχνιδιών ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΟΦΗ έκαναν πολλούς οπαδούς να εξαγριώνονται. Ειδικά μετά το θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, οι αγώνες ανάμεσα στις δύο ομάδες αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από τους φιλάθλους, ενίοτε και με ειρωνικά σχόλια. Πάντως, η ισοπαλία με 1-1 του 1982 στη Λεωφόρο, έκοψε από τους «πράσινους» το Πρωτάθλημα (ισοβάθμησε με τον Ολυμπιακό και υποχρεώθηκε να δώσει το μπαράζ του Βόλου, το οποίο ηττήθηκε), ενώ το 1997 ένα ακόμη 1-1 άφησε το «τριφύλλι» εκτός Ευρώπης. Επίσης, πέρυσι ο ΟΦΗ συνέτριψε τον Παναθηναϊκό στο Παγκρήτιο με 4-1. Συνολικά, πάντως, από το 1979 οι νίκες του Παναθηναϊκού είναι 39, του ΟΦΗ έξι, ενώ υπάρχουν και δεκαπέντε ισοπαλίες.
«Με διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν πρόβλημα μαζί μου»
Όμως, ο σκόρερ εκείνου του αγώνα στο ΟΑΚΑ, ο Γιώργος Κουτσουπιάς, τόνισε σε συνέντευξή του ότι το γκολ αυτό αποδείχθηκε σχεδόν καταστροφικό για την καριέρα του: «Η ιστορία με το γκολ μου έκανε κακό, αφού μετά από εκείνο το παιχνίδι δεν είχα πολλές συμμετοχές και η συμπεριφορά του κ. Γκέραρντ προς το πρόσωπό μου δεν ήταν καλή. Χωρίς λόγο με άφηνε εκτός αποστολής και μου έλεγε πως ήταν θέμα τακτικής. Τότε κάποιοι διέδιδαν ότι επειδή σκόραρα είχα γίνει το "κόκκινο πανί" για τους μεγαλομετόχους, όμως όταν συναντήθηκα μαζί τους με διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν πρόβλημα μαζί μου».
Δηλώσεις - φωτιά!
Για το θέμα των σχέσεων των δύο σωματείων ακούστηκαν όλα αυτά τα χρόνια πάμπολλες δηλώσεις που συζητήθηκαν, προκάλεσαν αίσθηση και έριξαν λάδι στη φωτιά. Ο προπονητής του ΟΦΗ Νίκος Αλέφαντος κατήγγειλε μετά από ένα φιλικό παιχνίδι ότι «Ο Βαρδινογιάννης με… έφαγε γιατί ήθελαν να κάτσω και να χάσω κι εγώ κέρδισα».
Ο Έγκε Γκέραρντ είπε ότι ο Σπύρος Λιβαθηνός ήταν αυτός που έκανε τις μεταγραφές του ΟΦΗ και άλλων ομάδων, ενώ ένας άλλος προπονητής, ο Ζντένεκ Σκάζνι είχε πει ευθέως ότι οι δύο ομάδες έχουν τον ίδιο πρόεδρο. Από την πλευρά του, ο κανονιέρης Ρόλαντ Γκόμεζ έλεγε ότι «ουσιαστικά ΟΦΗ και ΠΑΟ είναι το ίδιο πράγμα. Μπορεί να έπαιζα στον ΟΦΗ αλλά στ’ αλήθεια ήμουν παίκτης του Παναθηναϊκού από τον οποίο πληρωνόμουν».
Το αποκορύφωμα έρχεται από τον Γκαστόν Τάουμεντ που είπε: «Κάποια παιχνίδια απαγορευόταν να τα κερδίσουμε. Όταν, όμως, κερδίζαμε τον Ολυμπιακό, μας περίμενε ένας χοντρός φάκελος από τον Παναθηναϊκό»!
Οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών
Ένας ακόμη παράγοντας που φουντώνει τους οπαδούς του ΟΦΗ είναι οι πολλές μετακινήσεις παικτών ανάμεσα στις δύο ομάδες (περισσότερες από 70, με πρώτη αυτή του Μανόλη Συντιχάκη), που τους δίνουν την εντύπωση ότι η ομάδα τους είναι… παράρτημα. Υπήρξε μάλιστα, το 2003 το θέμα με τους Χρυσάφη και Νουαφόρ (ο πρώτος ανήκε στον ΟΦΗ, ο δεύτερος είχε υπογράψει συμβόλαιο), που παραχωρήθηκαν με υποσχετική στον Πανηλειακό για τη μεταγραφή του Βύντρα στον Παναθηναϊκό, χωρίς να το γνωρίζει η διοίκηση της κρητικής ΠΑΕ και ο πρόεδρος Βασίλης Ξημέρης!
*** ΑΥΡΙΟ στον sportdog: Η συνέχεια της αναδρομής και περισσότερα στοιχεία. Η… δηλητηριώδης αντίδραση των «Snakes», οι καλοί παίκτες του Παναθηναϊκού που πρόσφεραν στον ΟΦΗ, Ακόμα κι άλλες δηλώσεις ανθρώπων που έχουν βιώσει την ακμή και την παρακμή του ΟΦΗ. ** ΜΑΧΛΑΣ: «Θα μπω εγώ μπροστά αν...» ** Πατεμτζής: «Μετά το θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, άλλαξε η πολιτική».
Έγκε Γκέραρντ: «Ο πρόεδρος κάνει ό,τι θέλει. Τώρα η ομάδα είναι ένα… τίποτα»
«Είναι κρίμα να βρίσκεται ο ΟΦΗ τόσο χαμηλά. Στενοχωριέμαι πολύ με αυτά που βλέπω και σίγουρα στενοχωριούνται και οι φίλοι του. Δεν μπορώ να μιλήσω για την εποχή που ήμουν εγώ στην ομάδα και να τη συγκρίνω με την τωρινή. Είναι δύο τελείως διαφορετικές εποχές. Αν τελικά ο ΟΦΗ πέσει στη Β’ Εθνική, όπως όλα δείχνουν, αυτό θα σημαίνει πως έχουν γίνει πολλά λάθη. Και είναι παράξενο πώς μία ομάδα που ήταν τόσο δυνατή πριν από οκτώ χρόνια, φτάνει τώρα σε αυτό το σημείο. Υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που απασχολεί και τους φίλους του ΟΦΗ.
Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα και φταίει η διοίκηση. Ο πρόεδρος δεν ακούει κανέναν και τίποτα. Κάνει αυτό που ο ίδιος θέλει και έχει την εντύπωση πως όλες οι κινήσεις του είναι σωστές. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω γύρω, οι οποίοι γνωρίζουν πολλά πράγματα και θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι και σε εκείνον και φυσικά και στην ομάδα αλλά αυτός δεν ασχολείται μαζί τους και κάνει το δικό του. Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλείται μεγάλη ζημιά στην ομάδα.
Σίγουρα, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στον ΟΦΗ. Ακόμη κι αν μπουν νέοι άνθρωποι, δεν ξέρω τι μπορεί να πετύχουν. Τι να πω; Δεν ξέρω. Κάποτε ήταν πολύ δυνατή ομάδα, τώρα είναι χάλια, ένα… τίποτα».
Μανόλης Φωτάκης (πρώην γενικός γραμματέας Παγκρήτιας Ένωσης): «Δεν αντέχουν οι Κρητικοί να τους φωνάζουν ‘τσάτσους’»
«Είμαι 51 ετών και παρακολουθώ τον ΟΦΗ από τα δέκα μου. Ο ΟΦΗ έπεσε θύμα αρνητικής συγκυρίας αφού υπήρξαν πολλοί παράγοντες που τον οδήγησαν σε αυτό το ζημιογόνο αποτέλεσμα, δηλαδή τον υποβιβασμό, που πλέον είναι δεδομένος.
Το κακό άρχισε με τον θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, ο οποίος πραγματικά αγαπούσε τον ΟΦΗ και έδινε και την ψυχή του για την ομάδα. Είχε φέρει έναν μεγάλο προπονητή, τον Γκέραρντ, ο οποίος ήθελε να πάει την ομάδα ψηλά, δούλευε πολύ και με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, στον ΟΦΗ ΄94.
Στη συνέχεια, όμως, όταν άλλαξαν τα πράγματα, ο Γκέραρντ απομακρύνθηκε και γρήγορα ήρθε ο... χειμώνας για την ομάδα. Οι ιδιοκτήτες δεν ασχολούνταν με τον ΟΦΗ, τον θεωρούσαν πάρεργο και τον έβλεπαν ως συμπληρωματική ομάδα του Παναθηναϊκού. Κατέβαιναν ορισμένοι ποδοσφαιριστές στον ΟΦΗ ως ‘δανεικοί’ για να κάνουν το... αγροτικό τους ή για να αναδειχθούν και να τους πουλήσουν. Βέβαια, η λογική των συγκοινωνούντων δοχείων υπήρχε και επί Θόδωρου Βαρδινογιάννη όμως εκείνος έβαζε την ομάδα πιο ψηλά και ήθελε να την πάει μπροστά. Τέλος πάντων, τώρα ο ΟΦΗ ’94 διαλύθηκε και τα τμήματα υποδομής ουσιαστικά σταμάτησαν να λειτουργούν.
Συχνά, ο ΟΦΗ αποτελούσε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Κόκκαλη και Βαρδινογιάννη, ενώ ήρθε και η αντίδραση του κόσμου. Οι φίλοι του ΟΦΗ δεν είναι μόνο από το Ηράκλειο αλλά προέρχονται από ολόκληρη την Κρήτη. Μάλιστα, όπως γράφτηκε, στον Καναδά μαζεύτηκαν 2.000 Κρήτες για να δουν από την τηλεόραση τον αγώνα με τον Λεβαδειακό και στο τέλος έκλαιγαν. Οι Κρήτες είναι υπερήφανοι, έχουν εγωισμό και λεβεντιά και ο καθένας μπορεί να φανταστεί πώς αισθάνονταν όταν πήγαιναν στα άλλα γήπεδα και τους έλεγαν ‘τσάτσους’. Δεν μπορούσαμε να το ανεχθούμε. Είναι κάτι τελείως ξένο για τους Κρήτες. Όπως ήταν φυσικό, ξέσπασε φοβερή κόντρα των φιλάθλων με τη διοίκηση. Κάποιοι έμειναν στα σπίτια τους και δεν ξαναπάτησαν στο γήπεδο, κάποιοι άλλοι άρχισαν να φωνάζουν, να βρίζουν, κάτι με το οποίο εγώ δεν συμφωνώ αφού έτσι δεν βγαίνει τίποτα. ‘Μουλαρώνει’ και η άλλη πλευρά και τα πράγματα γίνονται χειρότερα.
Παράλληλα, πρόβλημα υπήρχε και με τους παίκτες που έμεναν απλήρωτοι για μήνες. Πώς να παίξουν μπάλα;
Η μοναδική λύση που μπορεί να βγάλει τον ΟΦΗ από το αδιέξοδο είναι να μπουν νέοι άνθρωποι στη διοίκηση. Υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται, ντόπιοι επιχειρηματίες που πονάνε την ομάδα και θέλουν να δώσουν, όχι να πάρουν. Ήδη, έχουν γίνει κάποιες διεργασίες αλλά δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη. Σίγουρα αυτοί οι άνθρωποι, αν αναλάβουν, θα πρέπει να δαπανήσουν αρκετά χρήματα αφού τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στη Β’ Εθνική.
Κάποιοι τέλος, λένε ότι είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τον Ατσαλένιο και να τον κάνουν νέο... ΟΦΗ. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτήν την κίνηση, ο ΟΦΗ είναι ένας και μόνο».
Νίκος Γκουλής (πρώην παίκτης του ΟΦΗ): «Δεν πνίγεσαι όταν βυθίζεσαι, πνίγεσαι όταν μένεις κάτω από το νερό»
«Κρίμα, τι να πει κανείς; Η καλύτερη ομάδα της επαρχίας έφτασε σε Αυτό το σημείο, να βρίσκεται με το ένα πόδι στη Β’ Εθνική. Εύχομαι να δώσει ο Θεός και να γίνει το θαύμα ώστε ο ΟΦΗ να παραμείνει στην κατηγορία.
Στο ποδόσφαιρο όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα και δεν ασχολείσαι μαζί τους αφήνεις την πόρτα ανοιχτή, έρχονται οι συμφορές. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έγινε κακός προγραμματισμός και σχεδιασμός και αυτό αποδεικνύεται τώρα. Η διοίκηση δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση και το κακό έγινε.
Ο ΟΦΗ, όμως, έχει κόσμο και δυναμική και είμαι σίγουρος ότι θα ξαναβγεί στην επιφάνεια και θα γίνει και πάλι η καλύτερη ομάδα της επαρχίας. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να σχεδιαστεί ένα διετές ή τριετές πλάνο και να γίνει σωστός σχεδιασμός που να αρμόζει σε σοβαρή ομάδα. Όλα τα άλλα θα έρθουν με την πάροδο του χρόνου.
Και αυτά πρέπει να τα κάνουν άνθρωποι που γνωρίζουν το χώρο του ποδοσφαίρου. Να γίνουν με ηρεμία, να έρθουν καλοί παίκτες, να υπάρξει οργάνωση. Να πειστεί και ο κόσμος ότι θα γίνει κάτι καλό ώστε να στηρίξει την προσπάθεια και μαζί και την ομάδα. Έτσι, η ομάδα θα επανέλθει στην Α’ Εθνική. Δεν πνίγεσαι όταν βυθίζεσαι, πνίγεσαι όταν μένεις κάτω από το νερό! Και ο ΟΦΗ δεν θα πνιγεί!».
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
ΤΟ ΚΑΤΑΧΩΡΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟ SITE....
ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΥ SPORTDOG ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΗ. ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ, ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ Θ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ. ΓΚΕΡΑΡΝΤ: «ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ»! Οι εννέα βαθμοί που χωρίζουν τον ΟΦΗ από «τη γραμμή της ζωής» μοιάζει απέραντη. Μόνο με μαθηματικούς υπολογισμούς και «κόλπα» των αριθμών ο ΟΦΗ μπορεί να ελπίζει στη σωτηρία. Μετά από 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα «ύπατα αξιώματα» του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ομάδα που εκπροσωπεί μια πολύ μεγάλη, δημιουργική, ζωντανή περιοχή της Ελλάδας, ετοιμάζεται να κατέβει σε έναν χώρο που δεν της είναι καθόλου οικείος: στη Β΄ Εθνική!
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει κάποιος ότι οι τριγμοί για την κατάρρευση είχαν αρχίσει πολύ πριν. Πολλά δεδομένα είχαν προαναγγείλει αυτόν τον ποδοσφαιρικό «θάνατο».
O sportdog, προσπαθώντας να δώσει διάσταση στο γεγονός, και μαζί εξηγήσεις για την παρακμή της πολυσυζητημένης ομάδας, ετοίμασε (και θα συνεχίσει) ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ΟΦΗ. Για αρκετές μέρες από τώρα, θα παραθέτει στοιχεία και, ταυτόχρονα, γνώμες ανθρώπων που ξέρουν πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις.
Σύντομο ιστορικό
Η ομάδα της Κρήτης, η οποία ιδρύθηκε το 1925, για περίπου τριάντα χρόνια περιοριζόταν στο τοπικό Πρωτάθλημα της A’ Κατηγορίας Hρακλείου (EΠΣH), καθώς δεν είχε κατορθώσει να προκριθεί στην τελική φάση των προκρικατικών που θα της επέτρεπαν να διεκδικήσει την συμμετοχή της στο Eθνικό Πρωτάθλημα. Τη σεζόν 1955-56, τοποθετήθηκε στη Β’ Εθνική, ενώ το 1969 έφτασε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία. Υποβιβάστηκε δύο χρόνια αργότερα, όμως το 1976 επανήλθε στην Α’ Εθνική με προπονητή τον Θανάση Ζαφειρόπουλο. Από τη χρονιά αυτή ο OΦH αγωνίζεται ανελλιπώς στην A’ Εθνική. Καθιερώθηκε αμέσως και το 1985 ήρθε η πρώτη διάκριση, καθώς με τον Έγκε Γκέραρντ στην τεχνική της ηγεσία, η ομάδα του Ηρακλείου τερμάτισε στη δεύτερη θέση και εξασφάλισε τη συμμετοχή της για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και συγκεκριμένα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μετά από δύο χρόνια οι Κρητικοί έφτασαν στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας τους κατακτώντας το Κύπελλο κερδίζοντας - στα πέναλτι - τον τελικό με τον Ηρακλή. Ο ΟΦΗ εξασφάλισε για τελευταία φορά την έξοδο στην Ευρώπη το 2000, οπότε και τερμάτισε τέταρτος στο Πρωτάθλημα και βγήκε ξανά στο ΟΥΕΦΑ.
Οι σχέσεις με τον Παναθηναϊκό
Φυσικά, το θέμα που έχει απασχολήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο τους φίλους του ΟΦΗ ήταν αυτό που αφορά τις περιβόητες σχέσεις της ομάδας με τον Παναθηναϊκό. Το 1979 οι τότε διοικούντες, με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Δουλουφάκη ζήτησαν τη βοήθεια της οικογένειας Βαρδινογιάννη, για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κατηγορίας και αυτό αποτέλεσε την πηγή του κακού. Βέβαια, ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης, που ανέλαβε τα… ηνία, επένδυσε στην ομάδα, τη στήριξε, την απογείωσε, την έβγαλε στην Ευρώπη.
Ο Θόδωρος - οπαδός…
Επιπροσθέτως, υπήρξε και ο θεμελιωτής του προπονητικού κέντρου που σήμερα φέρει το όνομά του. Ο Βαρδινογιάννης αγάπησε πραγματικά τον ΟΦΗ και συχνά ταξίδευε από την Αθήνα στο Ηράκλειο για να παρακολουθήσει τα παιχνίδια από τη θύρα των φανατικών οπαδών.
Ακόμη και τότε, όμως, οι… μουρμούρες δεν έλειπαν. Είχαν γίνει και τότε συλλαλητήρια αλλά η παρουσία του ηγέτη Βαρδινογιάννη και του απόλυτα επιτυχημένου Γκέραρντ στον πάγκο (για 15 χρόνια!), «έσβησε» - ως ένα σημείο τουλάχιστον - τις φωνές αυτές.
Το γκολ του Κουτσουπιά
Ωστόσο, τα αποτελέσματα των παιχνιδιών ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΟΦΗ έκαναν πολλούς οπαδούς να εξαγριώνονται. Ειδικά μετά το θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, οι αγώνες ανάμεσα στις δύο ομάδες αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από τους φιλάθλους, ενίοτε και με ειρωνικά σχόλια. Πάντως, η ισοπαλία με 1-1 του 1982 στη Λεωφόρο, έκοψε από τους «πράσινους» το Πρωτάθλημα (ισοβάθμησε με τον Ολυμπιακό και υποχρεώθηκε να δώσει το μπαράζ του Βόλου, το οποίο ηττήθηκε), ενώ το 1997 ένα ακόμη 1-1 άφησε το «τριφύλλι» εκτός Ευρώπης. Επίσης, πέρυσι ο ΟΦΗ συνέτριψε τον Παναθηναϊκό στο Παγκρήτιο με 4-1. Συνολικά, πάντως, από το 1979 οι νίκες του Παναθηναϊκού είναι 39, του ΟΦΗ έξι, ενώ υπάρχουν και δεκαπέντε ισοπαλίες.
«Με διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν πρόβλημα μαζί μου»
Όμως, ο σκόρερ εκείνου του αγώνα στο ΟΑΚΑ, ο Γιώργος Κουτσουπιάς, τόνισε σε συνέντευξή του ότι το γκολ αυτό αποδείχθηκε σχεδόν καταστροφικό για την καριέρα του: «Η ιστορία με το γκολ μου έκανε κακό, αφού μετά από εκείνο το παιχνίδι δεν είχα πολλές συμμετοχές και η συμπεριφορά του κ. Γκέραρντ προς το πρόσωπό μου δεν ήταν καλή. Χωρίς λόγο με άφηνε εκτός αποστολής και μου έλεγε πως ήταν θέμα τακτικής. Τότε κάποιοι διέδιδαν ότι επειδή σκόραρα είχα γίνει το "κόκκινο πανί" για τους μεγαλομετόχους, όμως όταν συναντήθηκα μαζί τους με διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν πρόβλημα μαζί μου».
Δηλώσεις - φωτιά!
Για το θέμα των σχέσεων των δύο σωματείων ακούστηκαν όλα αυτά τα χρόνια πάμπολλες δηλώσεις που συζητήθηκαν, προκάλεσαν αίσθηση και έριξαν λάδι στη φωτιά. Ο προπονητής του ΟΦΗ Νίκος Αλέφαντος κατήγγειλε μετά από ένα φιλικό παιχνίδι ότι «Ο Βαρδινογιάννης με… έφαγε γιατί ήθελαν να κάτσω και να χάσω κι εγώ κέρδισα».
Ο Έγκε Γκέραρντ είπε ότι ο Σπύρος Λιβαθηνός ήταν αυτός που έκανε τις μεταγραφές του ΟΦΗ και άλλων ομάδων, ενώ ένας άλλος προπονητής, ο Ζντένεκ Σκάζνι είχε πει ευθέως ότι οι δύο ομάδες έχουν τον ίδιο πρόεδρο. Από την πλευρά του, ο κανονιέρης Ρόλαντ Γκόμεζ έλεγε ότι «ουσιαστικά ΟΦΗ και ΠΑΟ είναι το ίδιο πράγμα. Μπορεί να έπαιζα στον ΟΦΗ αλλά στ’ αλήθεια ήμουν παίκτης του Παναθηναϊκού από τον οποίο πληρωνόμουν».
Το αποκορύφωμα έρχεται από τον Γκαστόν Τάουμεντ που είπε: «Κάποια παιχνίδια απαγορευόταν να τα κερδίσουμε. Όταν, όμως, κερδίζαμε τον Ολυμπιακό, μας περίμενε ένας χοντρός φάκελος από τον Παναθηναϊκό»!
Οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών
Ένας ακόμη παράγοντας που φουντώνει τους οπαδούς του ΟΦΗ είναι οι πολλές μετακινήσεις παικτών ανάμεσα στις δύο ομάδες (περισσότερες από 70, με πρώτη αυτή του Μανόλη Συντιχάκη), που τους δίνουν την εντύπωση ότι η ομάδα τους είναι… παράρτημα. Υπήρξε μάλιστα, το 2003 το θέμα με τους Χρυσάφη και Νουαφόρ (ο πρώτος ανήκε στον ΟΦΗ, ο δεύτερος είχε υπογράψει συμβόλαιο), που παραχωρήθηκαν με υποσχετική στον Πανηλειακό για τη μεταγραφή του Βύντρα στον Παναθηναϊκό, χωρίς να το γνωρίζει η διοίκηση της κρητικής ΠΑΕ και ο πρόεδρος Βασίλης Ξημέρης!
*** ΑΥΡΙΟ στον sportdog: Η συνέχεια της αναδρομής και περισσότερα στοιχεία. Η… δηλητηριώδης αντίδραση των «Snakes», οι καλοί παίκτες του Παναθηναϊκού που πρόσφεραν στον ΟΦΗ, Ακόμα κι άλλες δηλώσεις ανθρώπων που έχουν βιώσει την ακμή και την παρακμή του ΟΦΗ. ** ΜΑΧΛΑΣ: «Θα μπω εγώ μπροστά αν...» ** Πατεμτζής: «Μετά το θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, άλλαξε η πολιτική».
Έγκε Γκέραρντ: «Ο πρόεδρος κάνει ό,τι θέλει. Τώρα η ομάδα είναι ένα… τίποτα»
«Είναι κρίμα να βρίσκεται ο ΟΦΗ τόσο χαμηλά. Στενοχωριέμαι πολύ με αυτά που βλέπω και σίγουρα στενοχωριούνται και οι φίλοι του. Δεν μπορώ να μιλήσω για την εποχή που ήμουν εγώ στην ομάδα και να τη συγκρίνω με την τωρινή. Είναι δύο τελείως διαφορετικές εποχές. Αν τελικά ο ΟΦΗ πέσει στη Β’ Εθνική, όπως όλα δείχνουν, αυτό θα σημαίνει πως έχουν γίνει πολλά λάθη. Και είναι παράξενο πώς μία ομάδα που ήταν τόσο δυνατή πριν από οκτώ χρόνια, φτάνει τώρα σε αυτό το σημείο. Υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που απασχολεί και τους φίλους του ΟΦΗ.
Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα και φταίει η διοίκηση. Ο πρόεδρος δεν ακούει κανέναν και τίποτα. Κάνει αυτό που ο ίδιος θέλει και έχει την εντύπωση πως όλες οι κινήσεις του είναι σωστές. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω γύρω, οι οποίοι γνωρίζουν πολλά πράγματα και θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι και σε εκείνον και φυσικά και στην ομάδα αλλά αυτός δεν ασχολείται μαζί τους και κάνει το δικό του. Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλείται μεγάλη ζημιά στην ομάδα.
Σίγουρα, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στον ΟΦΗ. Ακόμη κι αν μπουν νέοι άνθρωποι, δεν ξέρω τι μπορεί να πετύχουν. Τι να πω; Δεν ξέρω. Κάποτε ήταν πολύ δυνατή ομάδα, τώρα είναι χάλια, ένα… τίποτα».
Μανόλης Φωτάκης (πρώην γενικός γραμματέας Παγκρήτιας Ένωσης): «Δεν αντέχουν οι Κρητικοί να τους φωνάζουν ‘τσάτσους’»
«Είμαι 51 ετών και παρακολουθώ τον ΟΦΗ από τα δέκα μου. Ο ΟΦΗ έπεσε θύμα αρνητικής συγκυρίας αφού υπήρξαν πολλοί παράγοντες που τον οδήγησαν σε αυτό το ζημιογόνο αποτέλεσμα, δηλαδή τον υποβιβασμό, που πλέον είναι δεδομένος.
Το κακό άρχισε με τον θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, ο οποίος πραγματικά αγαπούσε τον ΟΦΗ και έδινε και την ψυχή του για την ομάδα. Είχε φέρει έναν μεγάλο προπονητή, τον Γκέραρντ, ο οποίος ήθελε να πάει την ομάδα ψηλά, δούλευε πολύ και με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, στον ΟΦΗ ΄94.
Στη συνέχεια, όμως, όταν άλλαξαν τα πράγματα, ο Γκέραρντ απομακρύνθηκε και γρήγορα ήρθε ο... χειμώνας για την ομάδα. Οι ιδιοκτήτες δεν ασχολούνταν με τον ΟΦΗ, τον θεωρούσαν πάρεργο και τον έβλεπαν ως συμπληρωματική ομάδα του Παναθηναϊκού. Κατέβαιναν ορισμένοι ποδοσφαιριστές στον ΟΦΗ ως ‘δανεικοί’ για να κάνουν το... αγροτικό τους ή για να αναδειχθούν και να τους πουλήσουν. Βέβαια, η λογική των συγκοινωνούντων δοχείων υπήρχε και επί Θόδωρου Βαρδινογιάννη όμως εκείνος έβαζε την ομάδα πιο ψηλά και ήθελε να την πάει μπροστά. Τέλος πάντων, τώρα ο ΟΦΗ ’94 διαλύθηκε και τα τμήματα υποδομής ουσιαστικά σταμάτησαν να λειτουργούν.
Συχνά, ο ΟΦΗ αποτελούσε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Κόκκαλη και Βαρδινογιάννη, ενώ ήρθε και η αντίδραση του κόσμου. Οι φίλοι του ΟΦΗ δεν είναι μόνο από το Ηράκλειο αλλά προέρχονται από ολόκληρη την Κρήτη. Μάλιστα, όπως γράφτηκε, στον Καναδά μαζεύτηκαν 2.000 Κρήτες για να δουν από την τηλεόραση τον αγώνα με τον Λεβαδειακό και στο τέλος έκλαιγαν. Οι Κρήτες είναι υπερήφανοι, έχουν εγωισμό και λεβεντιά και ο καθένας μπορεί να φανταστεί πώς αισθάνονταν όταν πήγαιναν στα άλλα γήπεδα και τους έλεγαν ‘τσάτσους’. Δεν μπορούσαμε να το ανεχθούμε. Είναι κάτι τελείως ξένο για τους Κρήτες. Όπως ήταν φυσικό, ξέσπασε φοβερή κόντρα των φιλάθλων με τη διοίκηση. Κάποιοι έμειναν στα σπίτια τους και δεν ξαναπάτησαν στο γήπεδο, κάποιοι άλλοι άρχισαν να φωνάζουν, να βρίζουν, κάτι με το οποίο εγώ δεν συμφωνώ αφού έτσι δεν βγαίνει τίποτα. ‘Μουλαρώνει’ και η άλλη πλευρά και τα πράγματα γίνονται χειρότερα.
Παράλληλα, πρόβλημα υπήρχε και με τους παίκτες που έμεναν απλήρωτοι για μήνες. Πώς να παίξουν μπάλα;
Η μοναδική λύση που μπορεί να βγάλει τον ΟΦΗ από το αδιέξοδο είναι να μπουν νέοι άνθρωποι στη διοίκηση. Υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται, ντόπιοι επιχειρηματίες που πονάνε την ομάδα και θέλουν να δώσουν, όχι να πάρουν. Ήδη, έχουν γίνει κάποιες διεργασίες αλλά δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη. Σίγουρα αυτοί οι άνθρωποι, αν αναλάβουν, θα πρέπει να δαπανήσουν αρκετά χρήματα αφού τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στη Β’ Εθνική.
Κάποιοι τέλος, λένε ότι είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τον Ατσαλένιο και να τον κάνουν νέο... ΟΦΗ. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτήν την κίνηση, ο ΟΦΗ είναι ένας και μόνο».
Νίκος Γκουλής (πρώην παίκτης του ΟΦΗ): «Δεν πνίγεσαι όταν βυθίζεσαι, πνίγεσαι όταν μένεις κάτω από το νερό»
«Κρίμα, τι να πει κανείς; Η καλύτερη ομάδα της επαρχίας έφτασε σε Αυτό το σημείο, να βρίσκεται με το ένα πόδι στη Β’ Εθνική. Εύχομαι να δώσει ο Θεός και να γίνει το θαύμα ώστε ο ΟΦΗ να παραμείνει στην κατηγορία.
Στο ποδόσφαιρο όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα και δεν ασχολείσαι μαζί τους αφήνεις την πόρτα ανοιχτή, έρχονται οι συμφορές. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έγινε κακός προγραμματισμός και σχεδιασμός και αυτό αποδεικνύεται τώρα. Η διοίκηση δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση και το κακό έγινε.
Ο ΟΦΗ, όμως, έχει κόσμο και δυναμική και είμαι σίγουρος ότι θα ξαναβγεί στην επιφάνεια και θα γίνει και πάλι η καλύτερη ομάδα της επαρχίας. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να σχεδιαστεί ένα διετές ή τριετές πλάνο και να γίνει σωστός σχεδιασμός που να αρμόζει σε σοβαρή ομάδα. Όλα τα άλλα θα έρθουν με την πάροδο του χρόνου.
Και αυτά πρέπει να τα κάνουν άνθρωποι που γνωρίζουν το χώρο του ποδοσφαίρου. Να γίνουν με ηρεμία, να έρθουν καλοί παίκτες, να υπάρξει οργάνωση. Να πειστεί και ο κόσμος ότι θα γίνει κάτι καλό ώστε να στηρίξει την προσπάθεια και μαζί και την ομάδα. Έτσι, η ομάδα θα επανέλθει στην Α’ Εθνική. Δεν πνίγεσαι όταν βυθίζεσαι, πνίγεσαι όταν μένεις κάτω από το νερό! Και ο ΟΦΗ δεν θα πνιγεί!».
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
ΜΠΑΜΠΗ ΜΟΥ ΤΙ ΒΡΗΚΕΣ ΠΑΛΙ ΔΕΡΦΕ ΜΟΥ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ....ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ.....ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ 70% ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ... ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ 30% ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πες μας για την σχεση ΟΦΗ-Ολυμπιακου τωρα ρε Μπαμπη που μας δινεις Ντουντου, Νουνιεζ, Γκαλλετι, Αναστοπουλο; Α και που εισαι ρε Μπαμπη.... ακομα θυμαμαι το Χαρο προπερσι να κρυβεται κατω από τα δημοσιογραφικα της 8 μετα τις μαλακιες που ελεγε στο βιντεο που ανεβασε για το θεαθήναι... Επισης ο χοντρουλης που κυνηγουσε στην 8 ρε βλακακο τοτε ηταν 23 χρονων αλλα πρωτη φορα βλεπω κοτοπουλο να κρυβεται πισω από 2 μπατσους και κατω από τα δημοσιογραφικα. Όπως εκανε ο προεδρος σας φετος στο Γεντι με τους 10 πιστολάδες. ΣΑΛΤΑ ΠΗΔΗΞΟΥ ΑΠΟΓΟΝΕ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή